22 stycznia 2014

Maślane ciasteczka z dżemem



Rewelacyjne w smaku i proste w przygotowaniu. Przepadają za nimi wszyscy bez wyjątku. Czego więcej chcieć od ciasteczek? Ideał sięgnął ust ;)

Składniki:
200g masła
100g cukru (może być  nawet ciut mniej)
2 żółtka
250g mąki
dowolny dżem (ja użyłam truskawkowego)

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wrzuć masło, cukier oraz żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w każdej kulce zrób wgłębienie - najprościej małym palcem :) . Do każdej dziurki nałóż dżem- ja używam dużej strzykawki cukierniczej, ale worek śniadaniowym z małym nacięciem w jednym z rogów wystarczy (taki domowej roboty rękaw cukierniczy). Piecz ok. 10 minut aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gorące ciasteczka  bardzo łatwo się kruszą, więc najlepiej zostawić je do przestygnięcia, a do pieczenia następnej partii użyć drugiej blachy.

Z  góry radzę zrobić ciasteczka z podwójnej porcji bo znikną zanim wystygnie piekarnik ;)

Smacznego zajadania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz