Rewelacyjne w smaku
i proste w przygotowaniu. Przepadają za nimi wszyscy bez wyjątku. Czego
więcej chcieć od ciasteczek? Ideał sięgnął ust ;)
Składniki:
200g masła
100g cukru (może
być nawet ciut mniej)
2 żółtka
250g mąki
dowolny dżem (ja
użyłam truskawkowego)
Rozgrzej piekarnik
do 180°C. Do miski wrzuć masło, cukier oraz żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę, aż
ciasto będzie gładkie i miękkie. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i
układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w
każdej kulce zrób wgłębienie - najprościej małym palcem :) . Do każdej dziurki
nałóż dżem- ja używam dużej strzykawki cukierniczej, ale worek śniadaniowym z
małym nacięciem w jednym z rogów wystarczy (taki domowej roboty rękaw
cukierniczy). Piecz ok. 10 minut aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gorące
ciasteczka bardzo łatwo się kruszą, więc
najlepiej zostawić je do przestygnięcia, a do pieczenia następnej partii użyć
drugiej blachy.
Z góry radzę zrobić ciasteczka z podwójnej
porcji bo znikną zanim wystygnie piekarnik ;)
Smacznego zajadania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz