Wielkie nieba! Rany
Julek! Goście wegetarianie ! Co to będzie? Co to będzie?! Spoko loko. Jest
pomysł. Zdecydowanie dobry pomysł. Tarta. I to nie byle jaka. Bezmięsna kolacja uratowana :)
Składniki:
250 g świeżego
szpinaku
2 ząbki czosnki
2 łyżki masła
150 g sera feta
2 średnie pomidory (zamiast
świeżych możesz użyć suszonych- klika sztuk albo wymieszać pół na pół)
250 g mąki
200 g masła (zimnego -najlepiej wyjmij z lodówki tuż
przed dodaniem )
5 łyżek bardzo
zimnej wody (zanim zaczniesz przygotowywać ciasto wstaw miseczkę z wodą na 3
minuty do zamrażalnika)
250 ml śmietany 18%
100 g żółtego sera
(ja użyłam goudy)
4 jajka
sól, pieprz
Mąkę posiekaj ze
170g zimnego masła. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i 5 łyżek bardzo zimnej
wody i szybko zagnieć ciasto. Z gładkiego ciasta uformuj wałek i spłaszcz go
dłonią (wtedy szybciej się schłodzi), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki
przynajmniej na godzinę.
Szpinak umyj i
osusz. Na patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż mieszając
ok. minuty. Następnie dodaj szpinak. Gdy szpinak zmięknie i odparuje dopraw go
solą i pieprzem. Odstaw na bok żeby wystygł. Pomidory pokrój w kostkę. Odstaw
na bok. Do miski dodaj kolejno: starty ser, roztrzepane jajka, śmietanę, sól i
pieprz. Dodaj szpinak i pokrojony ser feta oraz pomidory pokrojone w kostkę
(przed samym dodaniem odcedź je z nadmiaru płynnego miąższu). Całość wymieszaj.
Wyjmij ciasto z
lodówki i pokrój w plastry którymi równomiernie wyłóż formę do tarty (dociskaj palcami żeby dobrze
przylegało). Ponakłuwaj spód ciasta
widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C . Piecz 12-14 minut aż
ciasto nabierze złocistego koloru. Na upieczone kruche ciasto wyłóż wymieszane
w misce składniki i piecz w 170 °C ok.
30 minut. Przepyszna na ciepło i na zimno.
Smaczności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz