31 stycznia 2014

Tarta ze szpinakiem



Wielkie nieba! Rany Julek! Goście wegetarianie ! Co to będzie? Co to będzie?! Spoko loko. Jest pomysł. Zdecydowanie dobry pomysł. Tarta. I to nie byle jaka. Bezmięsna kolacja uratowana :)

Składniki:
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnki
2 łyżki masła
150 g sera feta
2 średnie pomidory (zamiast świeżych możesz użyć suszonych- klika sztuk albo wymieszać pół na pół)
250 g mąki
200 g masła  (zimnego -najlepiej wyjmij z lodówki tuż przed dodaniem )
5 łyżek bardzo zimnej wody (zanim zaczniesz przygotowywać ciasto wstaw miseczkę z wodą na 3 minuty do zamrażalnika)
250 ml śmietany 18%
100 g żółtego sera (ja użyłam goudy)
4 jajka
sól, pieprz

Mąkę posiekaj ze 170g zimnego masła. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i 5 łyżek bardzo zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Z gładkiego ciasta uformuj wałek i spłaszcz go dłonią (wtedy szybciej się schłodzi), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Szpinak umyj i osusz. Na patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż mieszając ok. minuty. Następnie dodaj szpinak. Gdy szpinak zmięknie i odparuje dopraw go solą i pieprzem. Odstaw na bok żeby wystygł. Pomidory pokrój w kostkę. Odstaw na bok. Do miski dodaj kolejno: starty ser, roztrzepane jajka, śmietanę, sól i pieprz. Dodaj szpinak i pokrojony ser feta oraz pomidory pokrojone w kostkę (przed samym dodaniem odcedź je z nadmiaru płynnego miąższu). Całość wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój w plastry którymi równomiernie wyłóż  formę do tarty (dociskaj palcami żeby dobrze przylegało).  Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C . Piecz 12-14 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru. Na upieczone kruche ciasto wyłóż wymieszane w misce składniki  i piecz w 170 °C ok. 30 minut. Przepyszna na ciepło i na zimno.

Smaczności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz