5 stycznia 2014

Makronowa zapiekanka z boczkiem i szpinakiem




Dokończ zdanie. Kiedy mężczyzna wychodzi z kumplami to kobieta: a) ogląda film w piżamie i idzie spać b) bierze długą kąpiel, ale i tak nie może zasnąć bo z niecierpliwością nasłuchuje jego powrotu c) robi babski wieczór. Oczywiście jedyna słuszna odpowiedź to numer trzy :) Będzie wino, pogaduchy na tematy wszelkie, no i oczywiście… makaron ;) A jak będziemy miały ochotę to sobie nawet jakąś komedię romantyczną na deser zapodamy. A co tam ;) 

Składniki:

100 g boczku
400g makaronu (penne czyli ścięte rurki albo farfalle czyli kokardki)
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
250g świeżego szpinaku
100 g startego sera (ja użyłam sera mozzarella,  ale zwykły twardy żółty ser typu gouda też będzie świetny)
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
Na sos beszamelowy:
70 g masła
50 g mąki
2 szklanki letniego mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Makaron ugotuj tak żeby był jeszcze twardy (czyli ok.4-5 minut). Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek i chwilę go podmaż (aż poczujesz smakowity zapach smażonego czosnku).Pamiętaj żeby podczas smażenia mieszać bo gdy czosnek się przypali to będzie gorzki. Dodaj umyty szpinak i trochę soli (dzięki temu szpinak „puści” wodę i szybciej zmięknie). Smaż cały czas mieszając na średnim ogniu aż do odparowania całego płynu. Następnie dopraw do smaku pieprzem i dodaj boczek (sól niekoniecznie bo boczek i sos beszamelowy nada potrawie odpowiednią słoność). Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu lub małym garnku rozpuść masło. Ciągle mieszając powoli dodawaj mąkę. Gdy uzyska jasnozłoty kolor zwiększ ogień i stopniowo dolewaj letnie mleko ciągle mieszając żeby nie tworzyły się grudki. Następnie zmniejsz ogień, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż powstanie gęsty sos (ok.10 minut). Jeżeli zrobią się grudki wystarczy, że przetrzesz sos przez sitko. 
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Kładź warstwami: makaron, sos beszamelowy, szpinak z boczkiem i starty ser. I tak dwa razy. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C na ok.20 minut (makaron powinien być miękki, ale nie rozgotowany). I już. Powiem tylko tyle: niebo w gębie :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz