Dokończ zdanie.
Kiedy mężczyzna wychodzi z kumplami to kobieta: a) ogląda film w piżamie i idzie
spać b) bierze długą kąpiel, ale i tak nie może zasnąć bo z niecierpliwością
nasłuchuje jego powrotu c) robi babski wieczór. Oczywiście jedyna słuszna odpowiedź
to numer trzy :) Będzie wino, pogaduchy na tematy wszelkie, no i oczywiście…
makaron ;) A jak będziemy miały ochotę to sobie nawet jakąś komedię romantyczną
na deser zapodamy. A co tam ;)
Składniki:
100 g boczku
400g makaronu (penne
czyli ścięte rurki albo farfalle czyli kokardki)
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
250g świeżego
szpinaku
100 g startego sera
(ja użyłam sera mozzarella, ale zwykły
twardy żółty ser typu gouda też będzie świetny)
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
Na sos
beszamelowy:
70 g masła
50 g mąki
2 szklanki letniego mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Boczek pokrój w
kostkę i podsmaż na złoto. Makaron ugotuj tak żeby był jeszcze twardy (czyli
ok.4-5 minut). Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj przeciśnięty lub
posiekany czosnek i chwilę go podmaż (aż poczujesz smakowity zapach smażonego
czosnku).Pamiętaj żeby podczas smażenia mieszać bo gdy czosnek się przypali to będzie
gorzki. Dodaj umyty szpinak i trochę soli (dzięki temu szpinak „puści” wodę i szybciej
zmięknie). Smaż cały czas mieszając na średnim ogniu aż do odparowania całego płynu.
Następnie dopraw do smaku pieprzem i dodaj boczek (sól niekoniecznie bo boczek
i sos beszamelowy nada potrawie odpowiednią słoność). Przygotuj sos
beszamelowy: w rondlu lub małym garnku rozpuść masło. Ciągle mieszając powoli
dodawaj mąkę. Gdy uzyska jasnozłoty kolor zwiększ ogień i stopniowo dolewaj letnie
mleko ciągle mieszając żeby nie tworzyły się grudki. Następnie zmniejsz ogień,
dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu od
czasu do czasu mieszając aż powstanie gęsty sos (ok.10 minut). Jeżeli zrobią
się grudki wystarczy, że przetrzesz sos przez sitko.
Naczynie żaroodporne
wysmaruj oliwą. Kładź warstwami: makaron, sos beszamelowy, szpinak z boczkiem i
starty ser. I tak dwa razy. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C
na ok.20 minut (makaron powinien być miękki, ale nie rozgotowany). I już.
Powiem tylko tyle: niebo w gębie :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz