Wielosmak. To
pierwsze słowo, które przychodzi mi do głowy gdy pomyślę o tej sałacie. Są tu
wszystkie smaki: wytrawny, słodki, kwaśny, słony, gorzkawy i nawet ostry.
Przyznaję, że byłam sceptyczna gdy po raz pierwszy ją przygotowywałam. Jak
bardzo się myliłam! Jest przepyszna. Spróbujcie- będziecie zachwyceni.
Składniki:
15 dkg sera błękitny
Lazur
50 g orzechów
włoskich
2 gruszki
sałata (dowolna-
masłowa, rzymska, rukola, roszponka, mix sałat…)
1 łyżka masła
Sos:
5 łyżek oliwy z
oliwek
2 łyżki płynnego
miodu
3 łyżki soku z
cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Gruszki obierz ze
skórki, usuń gniazda nasienne, przekrój każdą po długości i pokrój w
półplasterki. Na patelni rozpuść masło i wrzuć gruszki. Smaż przez ok.3 minuty
aż zmiękną i lekko się przyrumienią.
Zdejmij z patelni i
odstaw do przestygnięcia.
Na suchej patelni
podpraż orzechy (ok.5 minut)-pamiętaj żeby od czasu do czasu mieszać żeby się
nie przypiekły bo będą gorzkie.
Ser pokrój w kostkę
lub plastry. Umyj i osusz sałatę ( ja
wybrałam sałatę rzymską).
Przygotuj sos: do
szklanego słoiczka wlej wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Zamknij
słoiczek i potrząsaj nim energicznie dopóki wszystkie składniki się nie
połączą.
Pamięta: żeby
sałatka wyglądała i smakowała świeżo
połącz wszystkie składniki tuż przed podaniem. A więc. Na talerz wyłóż
rozdrobnioną sałatę (nie krój-użyj
rączek-własnych lub nie J by ją
porozrywać). Zużyj połowę sosu do polania sałaty. Następnie wyłóż na nią
gruszki. Kolejna warstwa to ser. Na sam wierzch orzeszki. Całość polej pozostałym
sosem. Nie mieszaj. Trochę elegancji nie zaszkodzi :)
Pyszności.
Uwielbiam takie połączenia w sałatkach ! Są niezawodne :))
OdpowiedzUsuń