15 listopada 2013

Łosoś w pysznej marynacie



Kiedyś nie przepadałam za rybami. W sumie nie ma się co dziwić. Gdy byłam dzieciakiem z ryb dostępne były: makrela zmielona z twarogiem i reprezentowana na kanapkach pod postacią pasty (dzisiaj ją uwielbiam), karp na święta (nadal jakoś nie szaleję za jego smakiem) albo tzw. mrożone filety z ryby (ale jakiej-kto to wie, kto to zgadnie…)bez smaku i w ogóle jakieś takie „rozciapciane”. No a dzisiaj… Dzisiaj proszę ja Was ryby jadam. W dodatku różne i ze smakiem ;) Oto łosoś, którego smak dopełnia boska marynata.

Składniki:
2 kawałki łososia (filety lub dzwonki)
1 łyżeczka oliwy
Marynata:
 1 łyżka startego korzenia imbiru
1 łyżka sosu sojowego
sok z ½ limonki (lub cytryny)
1 ząbek czosnku
pieprz
(w wersji dla spragnionych  mocnych smaków posiekana papryczka chilli )

Łososia włóż do marynaty tak żeby cały był nią pokryty, przykryj i zostaw przynajmniej na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Patelnię grillową (albo klasyczną) posmaruj oliwą i dobrze rozgrzej. Smaż łososia ok. 3-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości). Podawaj z sałatką lub innymi dowolnymi pysznościami.
Świetnie smakuje też w wersji  z grilla (elektrycznego lub węglowego).

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz