22 listopada 2013

Ciasteczka owsiane




Dostałam sygnał. Sygnał jest natrętny. Od parunastu minut nie daje mi spokoju. Został wysłany przez mój osobisty mózg. Sygnał, który niektórzy potrafią zbagatelizować. Ale są też tacy, którzy po prostu wiedzą. Wiedzą, że jeśli nie zjedzą czegoś w ciągu krótkiego czasu to staną się drażliwi, niecierpliwi i opryskliwi. Po prostu nieznośni dla otoczenia. Ja właśnie należę do tych ostatnich, niestety. Na szczęście mam pod ręką coś… Jest sycące, zdrowe i słodkie czyli kwalifikuje się jako przekąska doskonała. Są wręcz banalne w przygotowaniu i można je jeść bez jakiegokolwiek poczucia winy :) Ciasteczka owsiane. 

Składniki:
250 g płatków owsianych
100 g masła
90 g cukru (brązowy lub biały)- można dodać lub zastąpić miodem
½  szklanki mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jajka
sól
dodatki zgodnie z upodobaniami: podprażony słonecznik, posiekane migdały, rodzynki, sezam, orzechy, czekolada…

Do rondelka lub patelni z roztopionym masłem wsyp płatki owsiane. Smaż je mieszając aż się zarumienią. Posyp cukrem i cały czas mieszaj do momentu kiedy cukier się stopi. Całość przełóż do większej miski i odstaw na bok.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki przełóż do miski z płatkami owsianymi. Możesz wrzucić dowolne dodatki (podprażony słonecznik, posiekane migdały, rodzynki, sezam, orzechy, posiekaną czekoladę…). Na sam koniec wlej roztrzepane  jajka i całość dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż całą masę i rozprowadź ją za pomocą łyżki lub noża tak żeby uzyskać równomierną grubość.
Piecz w temperaturze 180° C przez ok. 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż masa przestygnie i pokrój w dowolnej wielkości ciasteczka.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz