30 października 2013

Quesadillas z kurczakiem



Mówią, że niedługo nadejdą mrozy. Mówią, że to słońce i ciepłe popołudnia wkrótce się skończą. Mówią, że nadejdzie taki moment, że będziemy zmuszeni wypuścić ciepłą kurtkę i kozaki z zamknięcia …szafy. Już niebawem. Tak mówią… Ale ja… Ja się nie zgadzam. Nie zgadzam się! Tym ludziom i ich zimnym przepowiedniom mówię: no! A więc …Zrobimy to. Będzie przewrót. Będzie gorąco. Będzie ostro. Będzie dobrze. Vamos amigos! ;)

Składniki:
3-4 piersi z kurczaka
1 średnia czerwona papryka
1 średnia zielona papryka
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
250 g sera (najlepiej cheddar, ale używałam też innych i było smaczne) ok. 2 szklanek
6 dużych pszennych tortilli
½-1 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryczki chilli ( dla amatorów  bardzo ostrych smaków może być świeża papryczka chilli- drobno posiekana)
sól

Piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni (najlepiej grillowej, ale zwykła patelnia też wystarczy). Po przestudzeniu pokrój w  kostkę . Odstaw. Ser zetrzyj na grubych oczkach i wstaw do lodówki. Papryki pokrój w drobną kostkę, a cebulkę posiekaj. Na  patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek aż cebula się zeszkli. Dodaj papryki, sól i papryczkę chilli. Mieszaj cały czas dopóki papryka nie zmięknie. Zdejmij z ognia. Następnie dołóż kurczaka i dokładnie wymieszaj.
Na jednej tortilli rozłóż 1/3 szklanki startego sera. Następnie posyp mieszanką kurczaka i papryki i ponownie posyp 1/3 szklanki startego sera. Całość przykryj drugą tortillą. W ten sam sposób przygotuj dwie pozostałe sztuki .
Na dużą rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i delikatnie zsuń pierwszą quesadilla. Smaż na średnim ogniu bez przykrycia aż spód nabierze złotobrązowego koloru. Następnie przykryj patelnię dużym talerzem (wielkości tortilli albo większym)i odwróć całość.  W ten sposób danie znajdzie się na talerzu przyrumienioną stroną do góry. Wtedy wystarczy ,że ostrożnie zsuniesz ponownie quesasilla na patelnie – nieprzypieczoną stroną do dołu. Gdy obie strony będą miały ten sam kolor danie jest gotowe! Tak samo przygotuj pozostałe quesadillas.

Przełóż na talerz, każdą przekrój na cztery części i podawaj z czym masz ochotę!  Si? Si. Viva kuchnia meksykańska !:)

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Przepis wypróbowałam i wyszło przepysznie! :) kolejny udany przepis i rewelacyjna alternatywa na kolacje lub obiad.

    OdpowiedzUsuń