14 września 2013

Tarta z boczkiem i porem



Dzisiaj wieczorem przychodzą znajomi. Ale wiadomo jak to jest w sobotę. A to zakupy , a to sprzątanie, nie mówiąc już o dzieciach , które mają ciekawskie noski i szybkie małe łapki:) Dlatego tak uwielbiam tarty. Zwłaszcza wytrawne. Sprawdzają się zawsze w takich przypadkach bo są przepyszne i na ciepło i na zimno. Mam parę wolnych minut: myk zagniatam ciasto. Potem chwila przerwy między zajęciami: ciasto się przyrumienia , a ja kroję składniki na farsz. Mogę dokończyć ją od razu ( i podać na zimno lub później podgrzać) albo upiec gdy zjawią się goście. Cudo. To jedna z moich ulubionych. Do tego szybka sałatka i kolacja gotowa.

Składniki:
1 duży por
125g wędzonego boczku
250 g mąki
200 g masła  (zimnego -najlepiej wyjmij z lodówki tuż przed dodaniem )
5 łyżek bardzo zimnej wody (zanim zaczniesz przygotowywać  ciasto wstaw miseczkę z wodą na 3 minuty do zamrażalnika)
250 ml śmietany 18%
150 g żółtego sera (ja użyłam goudy)
4 jajka
sól, pieprz

Mąkę posiekaj ze 170g zimnego masła. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i 5 łyżek bardzo zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Z gładkiego ciasta uformuj wałek i spłaszcz go dłonią (wtedy szybciej się schłodzi), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. W tym czasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż się zarumieni. Przełóż do dużej miski. Por umyj i przekrój na pół, a następnie pokrój w miarę cienkie półplasterki. Podmaż na tej samej patelni co boczek dodając wcześniej 2 łyżki masła. Przełóż do miski z boczkiem i wymieszaj. Następnie do tej samej miski dodaj kolejno: starty ser, roztrzepane jajka, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój w plastry którymi równomiernie wyłóż  formę do tarty (dociskaj palcami żeby dobrze przylegało).  Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C . Piecz 12-14 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru. Na upieczone kruche ciasto wyłóż wymieszane w misce składniki  i piecz w 170 °C ok. 30 minut. Przepyszna na ciepło i na zimno.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz