Dzisiaj wieczorem przychodzą znajomi. Ale
wiadomo jak to jest w sobotę. A to zakupy , a to sprzątanie, nie mówiąc już o
dzieciach , które mają ciekawskie noski i szybkie małe łapki:) Dlatego tak
uwielbiam tarty. Zwłaszcza wytrawne. Sprawdzają się zawsze w takich przypadkach
bo są przepyszne i na ciepło i na zimno. Mam parę wolnych minut: myk zagniatam
ciasto. Potem chwila przerwy między zajęciami: ciasto się przyrumienia , a ja
kroję składniki na farsz. Mogę dokończyć ją od razu ( i podać na zimno lub później
podgrzać) albo upiec gdy zjawią się goście. Cudo. To jedna z moich ulubionych. Do
tego szybka sałatka i kolacja gotowa.
Składniki:
1 duży por
125g wędzonego
boczku
250 g mąki
200 g masła (zimnego -najlepiej wyjmij z lodówki tuż
przed dodaniem )
5 łyżek bardzo zimnej
wody (zanim zaczniesz przygotowywać
ciasto wstaw miseczkę z wodą na 3 minuty do zamrażalnika)
250 ml śmietany 18%
150 g żółtego sera
(ja użyłam goudy)
4 jajka
sól, pieprz
Mąkę posiekaj ze
170g zimnego masła. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i 5 łyżek bardzo zimnej
wody i szybko zagnieć ciasto. Z gładkiego ciasta uformuj wałek i spłaszcz go
dłonią (wtedy szybciej się schłodzi), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki
przynajmniej na godzinę. W tym czasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż na
patelni aż się zarumieni. Przełóż do dużej miski. Por umyj i przekrój na pół, a
następnie pokrój w miarę cienkie półplasterki. Podmaż na tej samej patelni co
boczek dodając wcześniej 2 łyżki masła. Przełóż do miski z boczkiem i
wymieszaj. Następnie do tej samej miski dodaj kolejno: starty ser, roztrzepane
jajka, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Wyjmij ciasto z
lodówki i pokrój w plastry którymi równomiernie wyłóż formę do tarty (dociskaj palcami żeby dobrze
przylegało). Ponakłuwaj spód ciasta
widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C . Piecz 12-14 minut aż
ciasto nabierze złocistego koloru. Na upieczone kruche ciasto wyłóż wymieszane
w misce składniki i piecz w 170 °C ok.
30 minut. Przepyszna na ciepło i na zimno.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz