6 września 2013

Kurczak z miodem i cytryną



Niby nic nie ma w lodówce, ale za to jest zadanie. Mężczyzna zażądał mięsa na obiad… Ja za to mam ochotę na coś lekkiego,  szybkiego i  pysznego… Co by tu upichcić? Troszku poszperam w mych księgach i ….Aaaaa-cha! Oto przepis. Wystarczy pierś z kurczaka, troszkę miodu, cytryny i przypraw. Kompromisowy obiad gotowy ;)

Składniki:
4 piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
3 łyżeczki miodu
pieprz, sól
zioła prowansalskie

Na zimną patelnię wlej oliwę.  Następnie dodaj do niej pokrojoną na kawałki cytrynę. Podgrzej na małym ogniu, ale nie smaż. Następnie dodaj miód i wymieszaj. Jeśli miód nie miał płynnej konsystencji poczekaj aż się rozpuści i odstaw patelnię z cytrynową oliwą na bok. Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Następnie  każdą przekrój na pół (jeśli są za grube przykryj wierzch folią spożywczą i delikatnie spłaszcz za pomocą tłuczka).  Natrzyj solą, pieprzem i taką ilością ziół jaką lubisz. Posmaruj mięso przygotowaną wcześniej oliwą i  przekładaj na rozgrzaną suchą patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor (jeśli potrzeba to dodaj w trakcie smażenia mięsa jeszcze odrobinę oliwy).
Można podawać z ryżem, kuskusem czy pieczywem. Albo wyżerać prosto z patelni bez żadnych dodatków ;

Smacznego.


Przepis na podstawie „Nowej kuchni polskiej” dodawanej do Gazety Wyborczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz