Od muffinek na słodko zdecydowanie wolę
wersję wytrawną. Są poręczne, sycące i po prostu pyszne. Można się nimi zajadać
od rana do wieczora. Co niniejszym czynię :) Dołączycie?
Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia
Mokre:
½ kostki rozpuszczonego
masła
2 jajka
½ szklanki mleka
Nadzienie:
6 suszonych
pomidorów
½ opakowania sera
feta
15 czarnych oliwek
1 łyżeczka oregano
Suche składniki
przełóż do dużej miski i wymieszaj. Mokre składniki wymieszaj w małej
misce(pamiętaj żeby masło było przestudzone). Następnie wlej mokre składniki do
miski z suchymi składnikami i szybko, ale dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno
być grudkowate. Pomidory i oliwki drobno posiekaj. Fetę pokrój w małą kostkę. Następnie
wszystko wsyp do miski z ciastem, dodaj oregano i wymieszaj.
Formę do pieczenia
muffinek wyłóż papilotkami (to takie papierki, dzięki którym ciasto nie
przywiera). Następnie małą łyżeczką nakładaj ciasto do ¾ wysokości.
Piecz w piekarniku
nagrzanym do 190°C ok.25 minut.
Nadzienie można
zmieniać w zależności od smaków i upodobań co czyni ten przepis jeszcze
bardziej kuszącym ;)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz