22 września 2013

Muffiny z suszonymi pomidorami, fetą i oliwkami



Od muffinek na słodko zdecydowanie wolę wersję wytrawną. Są poręczne, sycące i po prostu pyszne. Można się nimi zajadać od rana do wieczora. Co niniejszym czynię :) Dołączycie?

Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre:
½ kostki rozpuszczonego masła
2 jajka
 ½ szklanki mleka
Nadzienie:
6 suszonych pomidorów
½ opakowania sera feta
15 czarnych oliwek
1 łyżeczka oregano

Suche składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Mokre składniki wymieszaj w małej misce(pamiętaj żeby masło było przestudzone). Następnie wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko, ale dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być grudkowate. Pomidory i oliwki drobno posiekaj. Fetę pokrój w małą kostkę. Następnie wszystko wsyp do miski z ciastem, dodaj oregano i wymieszaj.    
Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami (to takie papierki, dzięki którym ciasto nie przywiera). Następnie małą łyżeczką nakładaj ciasto do ¾ wysokości.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C ok.25 minut.

Nadzienie można zmieniać w zależności od smaków i upodobań co czyni ten przepis jeszcze bardziej kuszącym ;) 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz