Czerwone jabłuszko… A właściwie o tej porze
roku jabłuszko jakie bądź bo wszystkie są przepyszne :) Jabłka są pyszne,
naleśniki są pyszne. A gdyby tak naleśniki z jabłkami? Poezja.
Składniki:
3 jabłka średniej
wielkości
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki masła
(roztopione)
szczypta soli
olej do smażenia
Przesianą mąkę
zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkami i szczyptą soli na gładką masę. Odstaw na ok.
30 minut żeby ciasto odpoczęło :) Gdy to już nastąpi dodaj starte na grubych
oczkach jabłka i roztopione, przestudzone masło. Dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię
i wlej olej (tak ok. łyżeczki) i poczekaj aż pojawią się bąbelki- to znak że
temperatura jest wysoka i można smażyć. Chochlą nalewaj ciasto na patelni tak
żeby wyszły trzy sztuki na jedno
smażenie. Przez dodatek jabłek naleśniki wychodzą nieco grubsze, więc smażą się
troszkę dłużej niż tradycyjne. Gdy naleśniki się zarumienią przewróć je na
drugą stroną i smaż aż znów nabiorą rumieńców. Dolewaj świeżego oleju przed
smażeniem kolejnej partii naleśników (poczekaj aż się rozgrzeje). Jeśli chcesz
zrobić większą ilość naleśników albo po prostu chcesz proces smażenia mieć jak
najszybciej za sobą (żeby przejść już do procesu zajadania oczywiście) to smaż
naleśniki na dwóch patelniach równocześnie. Posypane cukrem pudrem smakują doskonale :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz