27 września 2013

Naleśniki z jabłkami


 Czerwone jabłuszko… A właściwie o tej porze roku jabłuszko jakie bądź bo wszystkie są przepyszne :) Jabłka są pyszne, naleśniki są pyszne. A gdyby tak naleśniki z jabłkami? Poezja. 

Składniki:
3 jabłka średniej wielkości
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki masła (roztopione)
szczypta soli
olej do smażenia

Przesianą mąkę zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkami i szczyptą soli na gładką masę. Odstaw na ok. 30 minut żeby ciasto odpoczęło :) Gdy to już nastąpi dodaj starte na grubych oczkach jabłka i roztopione, przestudzone masło. Dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię i wlej olej (tak ok. łyżeczki) i poczekaj aż pojawią się bąbelki- to znak że temperatura jest wysoka i można smażyć. Chochlą nalewaj ciasto na patelni tak żeby wyszły  trzy sztuki na jedno smażenie. Przez dodatek jabłek naleśniki wychodzą nieco grubsze, więc smażą się troszkę dłużej niż tradycyjne. Gdy naleśniki się zarumienią przewróć je na drugą stroną i smaż aż znów nabiorą rumieńców. Dolewaj świeżego oleju przed smażeniem kolejnej partii naleśników (poczekaj aż się rozgrzeje). Jeśli chcesz zrobić większą ilość naleśników albo po prostu chcesz proces smażenia mieć jak najszybciej za sobą (żeby przejść już do procesu zajadania oczywiście) to smaż naleśniki na dwóch patelniach równocześnie. Posypane cukrem pudrem smakują doskonale :)

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz