27 sierpnia 2013

Leczo z kiełbasą i papryką



No to zaczynają się jesienne klimaty… Ale chwilka, chwilka: nie ma co narzekać. Słoneczko jest? Jest. Kurtki jeszcze w szafie? No. Więc dobrze jest. Po prostu powolutku zmienia się repertuar zaokienny, a co za tym idzie smakowy. Najważniejsze, że tak samo pyszny :) Zaczynamy.

Składniki:
2 średnie kiełbasy (albo jedna duża)
1 czerwona papryka
6 pieczarek
½  cebuli
1 puszka pomidorów (wersja mniej leniwa: świeże pomidory pokrojone w kostkę)
½  łyżeczki cukru (żeby złamać kwaśny smak pomidorów)
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Kiełbasę  i paprykę pokrój w kostkę. Cebulkę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Do rondla (lub patelni) wlej łyżeczkę oliwy i podsmaż kiełbasę przez 3 minuty. Następnie dodaj cebulkę -całość podsmaż na złoty kolor. Przełóż do osobnej miski, a do rondla wlej łyżeczkę oliwy i wrzuć paprykę. Gdy poczujesz zapach smażonej papryki zgaś ogień i poczekaj aż papryka wystygnie. Gdy to nastąpi ponownie podgrzej paprykę (w ten sposób wydobędziesz jej smak). Paprykę przełóż do miseczki, a w rondlu podsmaż na złoto pieczarki. Następnie dodaj do nich wszystkie uprzednio podsmażone składniki i wrzuć pomidory oraz cukier. Dopraw do smaku i gotuj 15 minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz