No to zaczynają się
jesienne klimaty… Ale chwilka, chwilka: nie ma co narzekać. Słoneczko jest?
Jest. Kurtki jeszcze w szafie? No. Więc dobrze jest. Po prostu powolutku
zmienia się repertuar zaokienny, a co za tym idzie smakowy. Najważniejsze, że tak
samo pyszny :) Zaczynamy.
Składniki:
2 średnie kiełbasy
(albo jedna duża)
1 czerwona papryka
6 pieczarek
½ cebuli
1 puszka pomidorów (wersja
mniej leniwa: świeże pomidory pokrojone w kostkę)
½ łyżeczki cukru (żeby złamać kwaśny smak
pomidorów)
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Kiełbasę i paprykę pokrój w kostkę. Cebulkę drobno posiekaj,
a pieczarki pokrój w plasterki. Do rondla (lub patelni) wlej łyżeczkę oliwy i podsmaż
kiełbasę przez 3 minuty. Następnie dodaj cebulkę -całość podsmaż na złoty
kolor. Przełóż do osobnej miski, a do rondla wlej łyżeczkę oliwy i wrzuć
paprykę. Gdy poczujesz zapach smażonej papryki zgaś ogień i poczekaj aż papryka
wystygnie. Gdy to nastąpi ponownie podgrzej paprykę (w ten sposób wydobędziesz jej
smak). Paprykę przełóż do miseczki, a w rondlu podsmaż na złoto pieczarki. Następnie
dodaj do nich wszystkie uprzednio podsmażone składniki i wrzuć pomidory oraz
cukier. Dopraw do smaku i gotuj 15 minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami lub
pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz