19 sierpnia 2013

Zmieszane gołąbki





Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na gołąbki w sosie pomidorowym. Jedyną rzeczą za którą nie przepadam w tym daniu jest…rozdzielanie i parzenie liści kapusty. A to dlatego, że potem następuje zawijanie, zawijanie, zawijanie…Tak więc po dłuższym namyśle wychodzi na to, że zamiast gołąbków na obiad jest sos boloński :) Jest jednak sposób żeby nie robić gołąbków i zjeść gołąbki …i nie mówimy tu o wproszeniu się na obiadek do babuni :) Oto on. 

Składniki:
Na farsz:
 0,5 kg mięsa mielonego (np. z łopatki )
0,5 kg kapusty pekińskiej
100 g ryżu (woreczek)
1 szklanka kaszki mannej
1 jajko
1 mała cebula
sól, pieprz majeranek
Na sos:
500 ml przecieru pomidorowego
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła (jedna do cebulki  druga do zasmażki)
1 łyżeczka mąki
1 łyżka oliwy
Kapustę umyj, osusz i posiekaj. Następnie przełóż do miski, posól i odstaw na 20 minut. W tym czasie ugotuj ryż na pół miękko. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Przygotuj sos: do rozgrzanej brytwanny wlej oliwę i przecier. Dodaj cukier,sól i pieprz. Następnie dolej 2,5 szklanki wody. Zagotuj. Dodaj śmietanę. Jeżeli chcesz żeby sos wyszedł gęsty zrób zasmażkę: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj aż nabierze złotego koloru. Dodaj ją do gorącego sosu cały czas mieszając żeby nie było grudek. Sos gotuj na małym ogniu ok.5 minut.
Wylej wodę z miski z kapustą. Następnie dodaj mięso, cebulkę, ryż, kaszkę manną i jajo. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Dobrze wymieszaj (najlepiej ręką) żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie formuj większe klopsiki smaż je na złoty kolor ( po ok.3 minuty z każdej strony). Przełóż je do sosu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok.30 minut.

I tak oto są. Pyszne gołąbki. Bez zawijania bo zmieszane :) Rozpływają się  w ustach…Pyyyyyycha. Idę po dokładkę :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz