To ciasto jest proste i pyszne. Robię je od
lat. Ostatnio dowiedziałam się, że nawet mój teść piekł je kiedyś bardzo często.
Mój tata podobno też… Mama nie potwierdza, a ja z siostrą sobie nie
przypominamy :) W
każdym razie: można? Można. A nawet trzeba. Spróbować :)
Składniki:
250g margaryny
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
¾ szklanki maku
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
olejek migdałowy
(niekoniecznie)
W misce utrzyj (mikserem
lub ręcznie) margarynę z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami mąkę-do
ostatniej porcji mąki wsyp proszek do pieczenia. Pod koniec ucierania dodaj
czysty mak i olejek (niekoniecznie). Przełóż ciasto do formy posmarowanej
margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz
ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Tylko tyle, a ile
przyjemności z zajadania :)
Smacznego.
Przepis
zaczerpnęłam z książki „Biblioteczka
Poradnika Domowego.Przepisy czytelników. Zima.”
jeżeli chcesz miec z wiórkami (ja osobiscie polecam) to dodaj tyle wiórków ile maku
OdpowiedzUsuńdziękuję na pewno spróbuję bo lubię kokosowe smaki :)
Usuń