13 sierpnia 2013

Mrówkowiec



To ciasto jest proste i pyszne. Robię je od lat. Ostatnio dowiedziałam się, że nawet mój teść piekł je kiedyś bardzo często. Mój tata podobno też… Mama nie potwierdza, a ja z siostrą sobie nie przypominamy :) W każdym razie: można? Można. A nawet trzeba. Spróbować :) 

Składniki:
250g margaryny
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
¾ szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy (niekoniecznie)

W misce utrzyj (mikserem lub ręcznie) margarynę z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami mąkę-do ostatniej porcji mąki wsyp proszek do pieczenia. Pod koniec ucierania dodaj czysty mak i olejek (niekoniecznie). Przełóż ciasto do formy posmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  
Tylko tyle, a ile przyjemności z zajadania :)

Smacznego.

Przepis zaczerpnęłam  z książki „Biblioteczka Poradnika Domowego.Przepisy czytelników. Zima.”

2 komentarze:

  1. jeżeli chcesz miec z wiórkami (ja osobiscie polecam) to dodaj tyle wiórków ile maku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję na pewno spróbuję bo lubię kokosowe smaki :)

      Usuń