9 sierpnia 2013

Paróweczki w cieście



Świetna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Szybka i sycąca. Na piknik, na przyjęcie dla dzieciaków i nie tylko, jako małe co nieco w podróży… Nie znam nikogo komu by nie zasmakowało :) 

Składniki :
15 parówek
Na ciasto:
2 ½ szklanki mąki
5 dkg drożdży
½ szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

2 szklanki mąki oraz pozostałe składniki potrzebne do ciasta przełóż do miski i zagnieć. W trakcie zagniatania ciasta stopniowo dodawaj pozostałe ½  szklanki mąki. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie „odchodzić” od ręki tzn. nie będzie już kleiste, a sprężyste i elastyczne .
Blat podsyp mąką. Żeby było łatwiej odrywaj po dużym kawałku ciasta i rozwałkowuj aż uzyskasz cienki placek (jeśli możesz od razu staraj się rozwałkowywać w kształt prostokąta). Ciasto powinno być cienkie, ponieważ jeszcze urośnie w trakcie pieczenia. Połóż na cieście parówkę i zawiń (żeby dobrze skleić brzegi dobrze jest jeden z nich posmarować odrobiną wody), a następnie pokrój na trzy części. I tak aż do wyczerpania się ciasta :)
Następnie otulone ciastem paróweczki układaj na blasze lekko posypanej mąką i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku ok.10 minut aż się lekko zarumienią.
Ja zawsze robię podwójną ilość bo znikają nie wiadomo kiedy :)

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz