Świetna przekąska zarówno na ciepło jak i na
zimno. Szybka i sycąca. Na piknik, na przyjęcie dla dzieciaków i nie tylko,
jako małe co nieco w podróży… Nie znam nikogo komu by nie zasmakowało :)
Składniki :
15 parówek
Na ciasto:
2 ½ szklanki mąki
5 dkg drożdży
½ szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki oraz
pozostałe składniki potrzebne do ciasta przełóż do miski i zagnieć. W trakcie
zagniatania ciasta stopniowo dodawaj pozostałe ½ szklanki mąki. Ciasto będzie gotowe gdy
zacznie „odchodzić” od ręki tzn. nie będzie już kleiste, a sprężyste i
elastyczne .
Blat podsyp mąką. Żeby
było łatwiej odrywaj po dużym kawałku ciasta i rozwałkowuj aż uzyskasz cienki
placek (jeśli możesz od razu staraj się rozwałkowywać w kształt prostokąta).
Ciasto powinno być cienkie, ponieważ jeszcze urośnie w trakcie pieczenia. Połóż
na cieście parówkę i zawiń (żeby dobrze skleić brzegi dobrze jest jeden z nich
posmarować odrobiną wody), a następnie pokrój na trzy części. I tak aż do
wyczerpania się ciasta :)
Następnie otulone
ciastem paróweczki układaj na blasze lekko posypanej mąką i piecz w nagrzanym
do 200°C piekarniku ok.10 minut aż się lekko zarumienią.
Ja zawsze robię
podwójną ilość bo znikają nie wiadomo kiedy :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz