Smak czosnku podsmażonego na oliwie z oliwek
to jeden z moich ulubionych. Na samą myśl robię się głodna :) Zazwyczaj
łączyłam go z makaronem. Tym razem serwuję ten pyszny zestaw z fasolką szparagową (która sama
w sobie nie powala smakiem) i orzeźwiającą miętą. To jest coś. Zarówno jako
aromatyczny dodatek jak i smakowita przekąska. Mniam.
Składniki:
To są proporcje
jakich użyłam dzisiaj, ale tak naprawdę można je zmieniać w zależności od
smaku.
½ kg zielonej
fasolki szparagowej
pół pęczka mięty
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
Za pomocą nożyka
odetnij końcówki z fasolki. Następnie umyj ją i ugotuj tak żeby była lekko
twarda. Wrzuć fasolkę do durszlaka i przelej zimną wodą (żeby później nie
rozmiękła podczas smażenia). Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty
czosnek oraz fasolkę. Całość podsmaż przez ok. 3 minuty cały czas delikatnie
mieszając. Przełóż na duży talerz, dodaj porwane listki mięty i dopraw solą do
smaku. Wymieszaj. Gotowe. Nic tylko zajadać :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz