31 lipca 2013

Fasolka szparagowa z czosnkiem i miętą



Smak czosnku podsmażonego na oliwie z oliwek to jeden z moich ulubionych. Na samą myśl robię się głodna :) Zazwyczaj łączyłam go z makaronem. Tym razem serwuję ten pyszny zestaw z fasolką szparagową (która sama w sobie nie powala smakiem) i orzeźwiającą miętą. To jest coś. Zarówno jako aromatyczny dodatek jak i smakowita przekąska. Mniam.

Składniki:
To są proporcje jakich użyłam dzisiaj, ale tak naprawdę można je zmieniać w zależności od smaku.

½ kg zielonej fasolki szparagowej
pół pęczka mięty
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól

Za pomocą nożyka odetnij końcówki z fasolki. Następnie umyj ją i ugotuj tak żeby była lekko twarda. Wrzuć fasolkę do durszlaka i przelej zimną wodą (żeby później nie rozmiękła podczas smażenia). Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty czosnek oraz fasolkę. Całość podsmaż przez ok. 3 minuty cały czas delikatnie mieszając. Przełóż na duży talerz, dodaj porwane listki mięty i dopraw solą do smaku. Wymieszaj. Gotowe. Nic tylko zajadać :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz