3 czerwca 2013

Penne z boczkiem i brokułami



Słoność boczku, ostrość czosnku i słodki smak brokułów zamknięte w gęstym sosie i wymieszane z moim ukochanym makaronem… Poezja. Mogę zajadać bez końca :)

Składniki:
 250 g boczku
brokuły (świeże lub mrożone)-ile chcemy-ja zazwyczaj daję ¾ paczki
 500 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
łyżeczka mąki
1-2 ząbki czosnku (może być, ale nie musi)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
makaron typu penne

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente (żeby był lekko twardy).Brokuły również ugotuj al dente (najlepiej na parze albo w niewielkiej ilości wody pod przykryciem). Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Na dużej patelni (lub garnku) rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Wrzuć brokuły, wyciśnięty czosnek oraz boczek  i mieszaj do momentu kiedy poczujesz zapach smażonego czosnku. Wtedy przełóż całą zawartość patelni do miski. Na tej samej patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj chwilę dopóki mąka nabierze lekko złotego koloru. Powoli  dodawaj śmietanę cały czas mieszając żeby nie było grudek. Gdy sos lekko się zagęści dodaj sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową  do smaku. Następnie wrzuć do sosu brokuły z czosnkiem i boczkiem. Wymieszaj. Przed samym podaniem dodaj makaron. Połącz go z sosem cały czas mieszając.
Jeśli sos wyjdzie za gęsty można (jeszcze przed połączeniem z makaronem) dodać jeszcze trochę śmietany i 1-2- minuty mieszać.  


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz