Słoność boczku, ostrość czosnku i słodki smak
brokułów zamknięte w gęstym sosie i wymieszane z moim ukochanym makaronem…
Poezja. Mogę zajadać bez końca :)
Składniki:
250 g boczku
brokuły (świeże lub
mrożone)-ile chcemy-ja zazwyczaj daję ¾ paczki
500 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
łyżeczka mąki
1-2 ząbki czosnku
(może być, ale nie musi)
sól, pieprz, gałka
muszkatołowa
oliwa z oliwek
makaron typu penne
Makaron ugotuj w
osolonej wodzie al dente (żeby był lekko twardy).Brokuły również ugotuj al
dente (najlepiej na parze albo w niewielkiej ilości wody pod przykryciem).
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Na dużej patelni (lub garnku) rozgrzej trochę
oliwy z oliwek. Wrzuć brokuły, wyciśnięty czosnek oraz boczek i mieszaj do momentu kiedy poczujesz zapach smażonego
czosnku. Wtedy przełóż całą zawartość patelni do miski. Na tej samej patelni
rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj chwilę dopóki mąka nabierze
lekko złotego koloru. Powoli dodawaj
śmietanę cały czas mieszając żeby nie było grudek. Gdy sos lekko się zagęści
dodaj sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową do smaku. Następnie wrzuć do sosu brokuły z
czosnkiem i boczkiem. Wymieszaj. Przed samym podaniem dodaj makaron. Połącz go
z sosem cały czas mieszając.
Jeśli sos wyjdzie za
gęsty można (jeszcze przed połączeniem z makaronem) dodać jeszcze trochę
śmietany i 1-2- minuty mieszać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz