28 maja 2013

Pasta jajeczna



Wieczór. Na stole mocna herbata, pomidory, rodzinne pogaduchy przy kolacji i kanapki muśnięte tym żółciutkim puchowym cudem... Tak kojarzy mi się smak pasty jajecznej. Rozpływają się w ustach, więc nigdy nawet nie próbuję liczyć  pochłoniętych przeze mnie kanapek. Nie warto. I tak zawsze wydaje mi się za mało ;)

Składniki:
6 jaj
2 łyżki masła
1-2 łyżeczek musztardy (w zależności jaki poziom ostrości lubimy)
½ małej cebuli (niekoniecznie jeśli chcemy żeby pasta była bardziej lekkostrawna lub gdy posypujemy kanapki szczypiorkiem)
sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Zahartuj pod zimną wodą (będą się łatwiej obierać). Zdejmij skorupki i pokrój jajka w ćwiartki. Wrzuć do miski. Dodaj posiekaną cebulę, masło i musztardę. Zmiksuj na gładką masę ( np. za pomocą blendera). Następnie dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Kanapki z pastą jajeczna są boskie. Dzieciaki też je uwielbiają. Mi najlepiej smakują na ciemnym chlebie z pomidorem posypane szczypiorkiem. Pyszotka :)

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Alez mnie wziela ochota na ta paste. Jutro zrobie na sniadanie. X anka kl

    OdpowiedzUsuń