Gdy przychodzą upalne dni zdecydowanie mam
ochotę na coś lekkiego i na pewno z warzywami. Bo niby gorąco i nic się nie
chce, a jednak coś by się zjadło. Wtedy
takie proste i lekkie leczo jest jak znalazł. Pyszne na ciepło i na zimno.
Składniki:
3 średnie cukinie
2 puszki pomidorów
(pokrojonych lub w całości)
½ średniej cebuli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru.
tymianek, sól,
pieprz
Cukinię umyj i
pokrój w kostkę (nie za drobno).Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie ok. 2
minut. Następnie dodaj cukinię i podsmaż ok. 5 minut od czasu do czasu
mieszając. Wrzuć pomidory i cukier. Wymieszaj, a następnie dopraw do smaku
tymiankiem (ja dodaję całkiem sporo bo 1/3 opakowania), solą oraz pieprzem.
Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut (aż cukinia
będzie miękka).
Pyszność sama w
sobie. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Znakomicie sprawdza
się też jako warzywny dodatek do mięs wszelkiego rodzaju. Spróbujcie. Mniam.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz