20 czerwca 2013

Leczo z cukinii i pomidorów



Gdy przychodzą upalne dni zdecydowanie mam ochotę na coś lekkiego i na pewno z warzywami. Bo niby gorąco i nic się nie chce, a jednak coś by się zjadło. Wtedy takie proste i lekkie leczo jest jak znalazł. Pyszne na ciepło i na zimno.

Składniki:
3 średnie cukinie
2 puszki pomidorów (pokrojonych lub w całości)
½ średniej cebuli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru.
tymianek, sól, pieprz
Cukinię umyj i pokrój w kostkę (nie za drobno).Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie ok. 2 minut. Następnie dodaj cukinię i podsmaż ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzuć pomidory i cukier. Wymieszaj, a następnie dopraw do smaku tymiankiem (ja dodaję całkiem sporo bo 1/3 opakowania), solą oraz pieprzem. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut (aż cukinia  będzie miękka).
Pyszność sama w sobie. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Znakomicie sprawdza się też jako warzywny dodatek do mięs wszelkiego rodzaju. Spróbujcie. Mniam.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz