23 maja 2013

Zupa ze szparagów



W sklepach i na ryneczkach wielkie poruszenie: już są. To prawda. Widziałam i nabyła. Szparagowe smaki czas zacząć. Osobiście lubię. Co prawda lubiłabym bardziej i gotowałabym częściej  gdyby nie  to obieranie, które w większych ilościach na co dzień jest trochę… hmmm uciążliwe :) Ale sezon na szparagi trwa krótko, więc nie ma co narzekać i delektować się póki są. Jako dodatek i nie tylko. A więc: zupka raz :)

Składniki:
1 pęczek szparagów
400 ml bulionu (w wersji ekspresowej: kostka rosołowa rozpuszczona w 400ml gorącej wody)
1 żółtko
2 łyżki masła
½ - 1 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Zacznij od odcięcia końcówek szparagów (ta szersza część często jest łykowata). Dokładnie obierz szparagi ze skórki (za pomocą obieraczki lub nożyka). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Następnie pokrój szparagi w dwucentymetrowe kawałki i podsmaż je na maśle. Po chwili dodaj 3 łyżki bulionu. Całość duś przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmiksuj szparagi (np. za pomocą blendera),  dodaj resztę bulionu, cukier oraz  główki szparagów i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia i cały czas mieszając powoli dodawaj żółtko. Zagotuj. Przepyszne ze świeżo posiekanym koperkiem lub grzankami (albo jednym i drugim).

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz