13 maja 2013

Jabłka pod kruszonką



Zawsze uważałam, że same jabłka na ciepło to nie jest mój smak. Oczywiście szarlotkę uwielbiam. Tylko, że tam poza jabłkami jest coś jeszcze. No, ale nadszedł leniwy , deszczowy dzień. Stoję w kuchni. Jabłka zerkają na mnie z miski stojącej na blacie. Tak, tak… Wiem. Mam ochotę na coś słodkiego. Coś jakby ciasto, ale akurat dzisiaj nie chce mi się mieszać, wyrabiać, czekać. No i skusiłam się. A właściwie kruszonka (za którą przepadam) mnie skusiła. Pomyślałam: spróbuję co mi szkodzi, najwyżej nie będę zachwycona. Ale byłam. Pierwszą porcję zjadłam jeszcze gorącą :)

Składniki:
1 kg jabłek
100g masła
140g mąki
90g cukru pudru ( ja użyłam zwykłego)
łyżeczka cynamonu (jeśli lubisz)
Najpierw przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i mąką, aż uzyskasz konsystencję grubego, mokrego piasku. Następnie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym (albo blaszce). Jeśli lubisz posyp jabłka cynamonem (polecam). Na samym końcu wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.
Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Py-cha.

Smacznego.

Przepis pochodzi z programu Ani Starmach-Pyszne 25.

4 komentarze:

  1. Jadłam... przepyszne!!! Idealna propozycja na lekki, wiosenny podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas po upalach nadchodza burzowe dni wiec skusze sie chyba na ten deser z piekarnika! Xox anka kl

    OdpowiedzUsuń
  3. POLECAM BARDZO SMACZNE ,BĘDĘ KORZYSTAŁA Z TEGO PRZEPISU KIEDY BĘDĘ MIAŁA OCHOTĘ NA COŚ SŁODKIEGO BO TO PYCHOTKA .POLECAM

    OdpowiedzUsuń