28 maja 2013

Ryż curry



Potrafi urozmaicić smak każdego dania. Piękny żółty kolor oraz orientalny smak i aromat pobudza apetyt. Ja potrafię pałaszować go na ciepło i na zimno (np. sam albo  z  wkrojonym ogórkiem konserwowym). Kto nie przepada za ryżem niech spróbuje tej wersji. Warto.

Składniki:
1 szklanka ryżu (ja używam basmati, ale każdy rodzaj jest dobry)
2 łyżeczki curry
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
olej
sól

Do rondelka lub garnka wlej na dno olej i rozgrzej. Wrzuć ryż, a po chwili wsyp przyprawę curry. Smaż przez 1-2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj wodę i sól. Gotuj pod uchyloną przykrywką ok.10 minut co pewien czas mieszając i sprawdzając twardość ryżu. Gdy ryż będzie jeszcze lekko twardy skręć gaz, wymieszaj i pozostaw pod całkowitym przykryciem na jeszcze ok.2 minuty. Ryż powinien być sypki i pyszny.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tego dania - poznałam wtedy też wyjątkowy smak curry. Polecam każdemu jako alternatywa dla standardowej wersji ryżu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję imbir i jeszcze troszeczkę startej skórki z cytryny. Fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń