Potrafi urozmaicić smak każdego dania. Piękny
żółty kolor oraz orientalny smak i aromat pobudza apetyt. Ja potrafię
pałaszować go na ciepło i na zimno (np. sam albo z
wkrojonym ogórkiem konserwowym). Kto nie przepada za ryżem niech
spróbuje tej wersji. Warto.
Składniki:
1 szklanka ryżu (ja używam basmati, ale każdy
rodzaj jest dobry)
2 łyżeczki curry
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
olej
sól
Do rondelka lub garnka wlej na
dno olej i rozgrzej. Wrzuć ryż, a po chwili wsyp przyprawę curry. Smaż przez
1-2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj wodę i sól. Gotuj pod uchyloną
przykrywką ok.10 minut co pewien czas mieszając i sprawdzając twardość ryżu.
Gdy ryż będzie jeszcze lekko twardy skręć gaz, wymieszaj i pozostaw pod
całkowitym przykryciem na jeszcze ok.2 minuty. Ryż powinien być sypki i pyszny.
Smacznego.
Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tego dania - poznałam wtedy też wyjątkowy smak curry. Polecam każdemu jako alternatywa dla standardowej wersji ryżu
OdpowiedzUsuńJa dodaję imbir i jeszcze troszeczkę startej skórki z cytryny. Fajna odmiana :)
OdpowiedzUsuńCiekawe dodatki. Na pewno spróbuję :)
Usuń