5 kwietnia 2013

Kurczak z warzywami i ryżem



Proste i aromatyczne. Tak najlepiej określić to danie. Jest proste w wykonaniu , a zapach podsmażonych warzyw od razu pobudza apetyt. Do tego jest naprawdę delikatne, więc trafia w gust nawet najbardziej wybrednych zajadaczy ;)czyli dzieciaków (większych i  mniejszych). A więc proste i aromatyczne. Czego więcej chcieć?
Składniki:
4 piersi z kurczaka ( zdrowsza wersja: z indyka)
2 duże marchewki
3 średnie pietruszki
1 por
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej (najlepiej rzepakowy)
Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa pokrój w półplasterki.  W garnku rozgrzej olej, a następnie wrzuć kurczaka. Ciągle mieszaj aż kawałki kurczaka podsmażą się ze wszystkich stron (ok.3minut). Następnie przełóż kurczaka do miski, a na patelnię znów wlej trochę oleju i wrzuć marchew oraz pietruszkę. Podsmaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodaj por, posól i smaż jeszcze  chwilę. Dorzuć kurczaka i wymieszaj. Wlej tyle wody żeby zakryć wszystkie składniki.
Na osobnej patelni podsmaż na małej ilości oleju koncentrat. Następnie dodaj go do kurczaka z warzywami. Wymieszaj.
Żeby zagęścić sos: na patelni rozpuść masło i dosyp mąki. Mieszaj przez ok. minutę aż uzyska złoty kolor.
Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie dodaj podsmażoną mąkę. Dobrze wymieszaj (żeby nie było grudek).
Zdrowsza wersja: zagęść sos pokruszonym chlebem razowym.
 Dodaj sól i pieprz do smaku. Zmniejsz płomień i gotuj przez ok.15 minut od czasu do czasu mieszając.
Podawaj z ryżem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz