Nigdy nie podejrzewałam się o to, że
najbardziej ze wszystkich potraw będę tęsknić za smakiem schabowego z kapustą i
ziemniakami. A jednak gdy przez parę miesięcy pracowałam w Londynie tak właśnie
było. Z tego powodu zdarzyło mi się odwiedzić kilka polskich restauracji w
dzielnicy Hammersmith (zwanej też „polską dzielnicą”). Niestety podczas gdy moi
angielscy znajomi byli zachwyceni, ja
wiedziałam , że to nie to. Na szczęście po powrocie do Polski czekał na mnie
schabowy idealny-na mamusię zawsze można liczyć :)
Składniki:
kotlety ze schabu
bez kości (można już kupić pokrojone albo poprosić na stoisku mięsnym żeby
podzielono nam schab na kotlety)
1-2 jajka
mąka
tarta bułka
sól, pieprz
margaryna
Kotlety rozbij z
obydwu stron (ale tak żeby nie były zbyt cienkie). Posyp solą i pieprzem ( z
jednej i drugiej strony). Przygotuj trzy głębokie talerze. Na dno pierwszego nasyp
trochę mąki. W drugim rozbij i rozmąć jajko(jeśli kotletów jest więcej
to dwa jajka). Do trzeciego przełóż bułkę tartą. Obtaczaj kotlety kolejno w
zawartości każdej z misek ( mąka, jajko, bułka tarta).
Na patelni rozgrzej
margarynę i smaż kotlety na złoty kolor.
Podawaj z ziemniakami
(polanymi bułką tartą zarumienioną na masełku) i smażoną kiszoną kapustą.
W szybkiej wersji-
zamiast kapusty ogórek kiszony .
Smacznego.
Perfekcyjnie złociste :-)
OdpowiedzUsuń