9 kwietnia 2013

Gotowana kiszona kapusta




Idealna do schabowych, pierogów ruskich lub mięsem, do kopytek czy szarych klusek z boczkiem. Zawsze ociągam się żeby ją przygotować (sama nie wiem dlaczego), więc jak już się zdecyduję to robię większą ilość, dzielę  i zamrażam. Wtedy gdy tylko przyjdzie mi ochota sięgam do zamrażalnika i już jest :)

Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
mała cebula
oliwa lub olej
sól, pieprz w ziarnach, liście laurowe
W garnku rozgrzej oliwę (tyle żeby pokrywała dno). Wrzuć pokrojoną na cztery części cebulą i mieszaj dopóki na nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj kapustę (jeśli jest za kwaśna możesz ją wcześniej opłukać na durszlaku pod wodą) oraz pieprz w ziarnach (5-6 sztuk), sól do smaku i liście laurowe (2-3 sztuki). Zalej całość wodą (tak żeby zakrywała kapustę a nawet trochę więcej). Teraz kapusta powinna gotować się aż będzie miękka. Pamiętaj żeby co jakiś czas mieszać i w razie potrzeby dolać wody.
Zazwyczaj gdy gotuję kapustę to robię większą ilość, dzielę  i zamrażam.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz