Idealna do schabowych, pierogów ruskich lub
mięsem, do kopytek czy szarych klusek z
boczkiem. Zawsze ociągam się żeby ją przygotować (sama nie wiem dlaczego), więc
jak już się zdecyduję to robię większą ilość, dzielę i zamrażam. Wtedy gdy tylko przyjdzie mi ochota
sięgam do zamrażalnika i już jest :)
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
mała cebula
oliwa lub olej
sól, pieprz w
ziarnach, liście laurowe
W garnku rozgrzej
oliwę (tyle żeby pokrywała dno). Wrzuć pokrojoną na cztery części cebulą i
mieszaj dopóki na nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj kapustę (jeśli
jest za kwaśna możesz ją wcześniej opłukać na durszlaku pod wodą) oraz pieprz w
ziarnach (5-6 sztuk), sól do smaku i liście laurowe (2-3 sztuki). Zalej całość
wodą (tak żeby zakrywała kapustę a nawet trochę więcej). Teraz kapusta powinna
gotować się aż będzie miękka. Pamiętaj żeby co jakiś czas mieszać i w razie
potrzeby dolać wody.
Zazwyczaj gdy gotuję
kapustę to robię większą ilość, dzielę i
zamrażam.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz