Wspaniały i -co ważne- prosty i szybki dodatek do mięs, ale nie tylko. Mój mąż na przykład
uważa, że znakomicie pasuje też do nachosów. Jak widać u nas żaden sos się nie
zmarnuje :)
Składniki:mały gęsty jogurt naturalny lub grecki
½ zielonego ogórka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jogurt przełóż do miski. Ogórek przekrój na pół po długości. Następnie za pomocą łyżeczki wydrąż środek ogórka (dzięki temu tzatziki nie będą wodniste). Zetrzyj ogórek na tarce (ale nie na najmniejszych oczkach)i połącz z jogurtem. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i włóż na przynajmniej 15 minut do lodówki żeby się „przegryzło” i schłodziło.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz