26 marca 2013

Czerwony ryż



Być może nie jest bardzo wyrazisty, ale jednak smak tego ryżu jest pewną przyjemną odmianą od codzienności ryżu białego. Ja osobiście uwielbiam i polecam.
Składniki:
1 szklanka ryżu (ja używam  basmati, ale każdy rodzaj jest dobry)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej w zależności od smaku)
olej
Do rondelka lub garnka wlej na dno olej i rozgrzej. Wrzuć koncentrat, a po chwili wsyp ryż. Smaż przez 1-2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj wodę i sól. Gotuj pod uchyloną przykrywką ok.10 minut co pewien czas mieszając i sprawdzając twardość ryżu. Gdy ryż będzie jeszcze lekko twardy skręć gaz , dodaj paprykę, wymieszaj i pozostaw pod całkowitym przykryciem na jeszcze ok.2 minuty. Ryż powinien być sypki i pyszny.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Przepyszna odmiana ryżu, niebanalny i pasuje do wielu potraw.

    OdpowiedzUsuń