Być może nie jest bardzo wyrazisty, ale
jednak smak tego ryżu jest pewną przyjemną odmianą od codzienności ryżu
białego. Ja osobiście uwielbiam i polecam.
Składniki:
1 szklanka ryżu (ja używam basmati, ale każdy
rodzaj jest dobry)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej w
zależności od smaku)
olej
Do rondelka lub garnka wlej na dno olej i rozgrzej.
Wrzuć koncentrat, a po chwili wsyp ryż. Smaż przez 1-2 minuty cały czas
mieszając. Następnie dodaj wodę i sól. Gotuj pod uchyloną przykrywką ok.10
minut co pewien czas mieszając i sprawdzając twardość ryżu. Gdy ryż będzie
jeszcze lekko twardy skręć gaz , dodaj paprykę, wymieszaj i pozostaw pod
całkowitym przykryciem na jeszcze ok.2 minuty. Ryż powinien być sypki i pyszny.
Smacznego.
Smacznego.
Przepyszna odmiana ryżu, niebanalny i pasuje do wielu potraw.
OdpowiedzUsuń