5 marca 2013

Spaghetti z łososiem i kaparami


Dzisiaj na kolację przychodzą znajomi. Nie mam czasu na długie przygotowania, ale za to mam przepis na pyszne i niezawodne danie. Eleganckie, lekkie i sycące zarazem. Po drodze kupię łososia i kapary. Potem wystarczy mi pół godziny żeby wszystko przygotować i cieszyć się miłym wieczorem.

Składniki:
opakowanie wędzonego łososia (100 g) lub więcej w zależności czy chcemy mieć bardziej wyrazisty smak czy mniej
kapary (taka ilość jaką lubimy-ale ostrożnie żeby nie zdominowały smaku sosu)
cebula średniej wielkości
opakowanie makaronu typu spaghetti
 500 ml śmietany 18%
cytryna
koperek (świeży lub suszony)
sól, pieprz
Makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody (dodaj sól dopiero gdy zacznie wrzeć)i ugotuj al dente ( tak żeby był lekko twardy). Cebulkę drobno posiekaj, a następnie wrzuć na gorącą patelnię z roztopionym masłem, posól i  smaż mieszając dopóki się nie zeszkli. Dodaj rozdrobnionego łososia  i gdy już się zaróżowi polej go sokiem z cytryny. Gdy sok odparuje dodaj pieprz i  wlej śmietanę. Cały czas mieszaj aż sos trochę zgęstnieje. Wtedy dodaj koperek i odsączone z zalewy kapary. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Przed samym podaniem do gorącego sosu  wrzuć do makaron . Mieszaj dopóki cały makaron nie pokryje się pysznym sosem. 
 Wspaniale smakuje z sałatką i pieczywem czosnkowym.
Smacznego.




1 komentarz: