Składniki:
opakowanie wędzonego
łososia (100 g) lub więcej w zależności czy chcemy mieć bardziej wyrazisty smak
czy mniej
kapary (taka ilość
jaką lubimy-ale ostrożnie żeby nie zdominowały smaku sosu)
cebula średniej
wielkości
opakowanie makaronu
typu spaghetti
500 ml śmietany 18%
cytryna
koperek (świeży lub
suszony)
sól, pieprz
Makaron wrzuć do
wrzącej, osolonej wody (dodaj sól dopiero gdy zacznie wrzeć)i ugotuj al dente (
tak żeby był lekko twardy). Cebulkę drobno posiekaj, a następnie wrzuć na
gorącą patelnię z roztopionym masłem, posól i smaż mieszając dopóki się nie zeszkli. Dodaj
rozdrobnionego łososia i gdy już się
zaróżowi polej go sokiem z cytryny. Gdy sok odparuje dodaj pieprz i wlej śmietanę. Cały czas mieszaj aż sos
trochę zgęstnieje. Wtedy dodaj koperek i odsączone z zalewy kapary. Dopraw do
smaku pieprzem i solą. Przed samym podaniem do gorącego sosu wrzuć do makaron . Mieszaj dopóki cały makaron
nie pokryje się pysznym sosem.
Wspaniale smakuje z sałatką i pieczywem czosnkowym.
Wspaniale smakuje z sałatką i pieczywem czosnkowym.
Smacznego.
ten przepis to rewelacja! :-) Anka KL
OdpowiedzUsuń