8 marca 2013

Pyszny krem marchewkowo-porowy




Zgodnie z przysłowiem: w marcu jak w garncu. Wczoraj był piękny dzień, a dzisiaj za oknem  śnieg, wiatr i plucha. Dlatego w moim garncu szybko wyczaruję zupę w kolorze słońca. Niech już przyjdzie wiosna. Na dobre.

Składniki:
3 duże marchewki
1 duży por
1 ząbek czosnku
kostka rosołowa
tymianek
oliwa z oliwek
120 ml śmietany 18%
sól, pieprz
pestki dyni (mogą być, ale nie muszą)

Marchewki pokrój w plasterki i  podsmaż na łyżce oliwy. Następnie wlej wodę (tyle żeby zakryła marchewkę), a gdy się zagotuje dodaj kostkę rosołową. Gotuj aż marchewka będzie miękka.
W tym czasie przekrój pora po długości  i pokrój białą część w plasterki. Następnie podsmaż na łyżce oliwy. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek, tymianek i sól. Duś pod przykryciem 5 minut.
Ugotowaną marchew zmiksuj w garnku w którym się gotowała (nie odlewaj wody). Dodaj uduszone pory i zagotuj. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj śmietanę , jeszcze raz zagotuj i… zajadaj.
Ten pyszny krem można podawać z  podprażonymi pestkami dyni i/lub grzaneczkami.

Przepis na bazie tego, który znalazła i wycięła kiedyś moja mama z gazety (niestety nie wiadomo jakiej).

1 komentarz:

  1. W chłodne wieczory bardzo smacznie zjeść tę zupę, sycąca i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń