28 lutego 2013

Delikatne klopsiki z czerwonym ryżem i tzatzikami



Dziś mam ochotę na lekki, ale wyrazisty obiad.  Pełen różnych smaków. Tak, to będzie to. Soczyste i ziołowe klopsiki, sypki ryż z pachnącymi i kremowymi tzatzikami.Zaczynam. 

Delikatne klopsiki

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki
3 łyżki bułki tartej
łyżeczka musztardy
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Nie dodaję ani jajka ani cebuli dzięki temu klopsiki są naprawdę delikatne i lekkostrawne.
Do miski przełóż mięso. Dodaj bułkę tartą, musztardę i zioła prowansalskie. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj (najlepiej ręką).
Następnie formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i po kolei przekładaj klopsiki przed położeniem spłaszczając  je palcami. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż będą zarumienione na zewnątrz, ale soczyste w środku.

 Czerwony ryż

Składniki:
1 szklanka ryżu (ja używam  basmati, ale każdy rodzaj jest dobry)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej w zależności od smaku)
olej
Do rondelka lub garnka wlej na dno olej i rozgrzej. Wrzuć koncentrat, a po chwili wsyp ryż. Smaż przez 1-2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj wodę i sól. Gotuj pod uchyloną przykrywką ok.10 minut co pewien czas mieszając i sprawdzając twardość ryżu. Gdy ryż będzie jeszcze lekko twardy skręć gaz , dodaj paprykę, wymieszaj i pozostaw pod całkowitym przykryciem na jeszcze ok.2 minuty. Ryż powinien być sypki i pyszny.



 Tzatziki
Składniki:
mały gęsty jogurt naturalny lub grecki
½ zielonego ogórka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jogurt przełóż do miski. Ogórek przekrój  na pół po długości. Następnie za pomocą łyżeczki wydrąż środek ogórka (dzięki temu tzatziki nie będą wodniste). Zetrzyj ogórek na tarce (ale nie na najmniejszych oczkach)i połącz z jogurtem. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i włóż na przynajmniej 15 minut do lodówki żeby się „przegryzło” i schłodziło.

Smacznego.






























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz