Nigdy nie podejrzewałam się o to, że najbardziej
ze wszystkich potraw będę tęsknić za smakiem schabowego z kapustą i
ziemniakami. A jednak gdy przez parę miesięcy pracowałam w Londynie tak właśnie
było. Z tego powodu zdarzyło mi się odwiedzić kilka polskich restauracji w
dzielnicy Hammersmith (zwanej też „polską dzielnicą”). Niestety podczas gdy moi
angielscy znajomi byli zachwyceni, ja
wiedziałam , że to nie to. Na szczęście po powrocie do Polski czekał na mnie
schabowy idealny-na mamusię zawsze można liczyć :)
Kotlety schabowe
Składniki:
kotlety ze schabu
bez kości (można już kupić pokrojone albo poprosić na stoisku mięsnym żeby
podzielono nam schab na kotlety)
1-2 jajka
mąka
tarta bułka
sól, pieprz
margaryna
Kotlety rozbij z
obydwu stron (ale tak żeby nie były zbyt cienkie). Posyp solą i pieprzem ( z
jednej i drugiej strony). Przygotuj trzy głębokie talerze. Na dno
pierwszego nasyp trochę mąki. W drugim rozbij i rozmąć jajko(jeśli
kotletów jest więcej to dwa jajka). Do trzeciego przełóż bułkę tartą. Obtaczaj
kotlety kolejno w zawartości każdej z misek ( mąka, jajko, bułka tarta).
Na patelni rozgrzej
margarynę i smaż kotlety na złoty kolor.
Podawaj z ziemniakami
(polanymi bułką tartą zarumienioną na masełku) i smażoną kiszoną kapustą.
W szybkiej wersji-
zamiast kapusty ogórek kiszony .
Kapusta
Składniki:
0,5 kg kiszonej
kapusty
mała cebula
oliwa lub olej
sól, pieprz w
ziarnach, liście laurowe
W garnku rozgrzej oliwę
(tyle żeby pokrywała dno). Wrzuć pokrojoną na cztery części cebulą i mieszaj
dopóki na nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj kapustę (jeśli jest za
kwaśna możesz ją wcześniej opłukać na durszlaku pod wodą) oraz pieprz w
ziarnach (5-6 sztuk), sól do smaku i liście laurowe (2-3 sztuki). Zalej całość
wodą (tak żeby zakrywała kapustę a nawet trochę więcej). Teraz kapusta powinna
gotować się aż będzie miękka. Pamiętaj żeby co jakiś czas mieszać i w razie
potrzeby dolać wody.
Zazwyczaj gdy gotuję
kapustę to robię większą ilość, dzielę i
zamrażam.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz