18 marca 2013

Kotlety schabowe z kapustą i ziemniakami




Nigdy nie podejrzewałam się o to, że najbardziej ze wszystkich potraw będę tęsknić za smakiem schabowego z kapustą i ziemniakami. A jednak gdy przez parę miesięcy pracowałam w Londynie tak właśnie było. Z tego powodu zdarzyło mi się odwiedzić kilka polskich restauracji w dzielnicy Hammersmith (zwanej też „polską dzielnicą”). Niestety podczas gdy moi angielscy znajomi byli  zachwyceni, ja wiedziałam , że to nie to. Na szczęście po powrocie do Polski czekał na mnie schabowy idealny-na mamusię zawsze można liczyć :)
Kotlety schabowe
Składniki:
kotlety ze schabu bez kości (można już kupić pokrojone albo poprosić na stoisku mięsnym żeby podzielono nam schab na kotlety)
1-2 jajka
mąka
tarta bułka
sól, pieprz
margaryna
Kotlety rozbij z obydwu stron (ale tak żeby nie były zbyt cienkie). Posyp solą i pieprzem ( z jednej i drugiej strony). Przygotuj trzy głębokie talerze. Na dno pierwszego  nasyp  trochę mąki. W drugim rozbij i rozmąć jajko(jeśli kotletów jest więcej to dwa jajka). Do trzeciego przełóż bułkę tartą. Obtaczaj kotlety kolejno w zawartości każdej z misek ( mąka, jajko, bułka tarta). 
Na patelni rozgrzej margarynę i smaż kotlety na złoty kolor.
Podawaj z ziemniakami (polanymi bułką tartą zarumienioną na masełku) i smażoną kiszoną kapustą.
W szybkiej wersji- zamiast kapusty ogórek kiszony .

Kapusta
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
mała cebula
oliwa lub olej
sól, pieprz w ziarnach, liście laurowe
W garnku rozgrzej oliwę (tyle żeby pokrywała dno). Wrzuć pokrojoną na cztery części cebulą i mieszaj dopóki na nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj kapustę (jeśli jest za kwaśna możesz ją wcześniej opłukać na durszlaku pod wodą) oraz pieprz w ziarnach (5-6 sztuk), sól do smaku i liście laurowe (2-3 sztuki). Zalej całość wodą (tak żeby zakrywała kapustę a nawet trochę więcej). Teraz kapusta powinna gotować się aż będzie miękka. Pamiętaj żeby co jakiś czas mieszać i w razie potrzeby dolać wody.
Zazwyczaj gdy gotuję kapustę to robię większą ilość, dzielę  i zamrażam.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz