10 lipca 2013

Gazpacho



Gdy upały są nie do wytrzymania gotowanie to ostatnia rzecz na jaką mam ochotę. I tak jest wystarczająco gorąco. No, ale gdyby tak zrobić orzeźwiającą zupę bez gotowania? Jedno słowo: gazpacho. Mmmmhhhh. Od razu lepiej :) 

Składniki:
½ kg pomidorów
1 zielony ogórek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona  (jeśli ma być słodsze to lepiej wybrać żółtą)
½ cebuli
2 ząbki czosnku
grzanka z bułki lub chleba
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Paprykę pokrój w kostkę i  podsmaż na oliwie (dwukrotnie tzn. podsmażamy raz, czekamy aż przestygnie i znowu podsmażamy-po to żeby oddała smak). Cebulę pokrój w plastry i podsmaż na oliwie. Obierz pomidory ze skórki . Najprostszy sposób na obranie pomidorów jest taki: ostrym nożem zrób nacięcie „na krzyż” na wierzchu każdego pomidora, włóż pomidory do miski i zalej wrzątkiem. Potem delikatnie zdejmij skórkę z pomidorów. Zielony ogórek obierz ze skórki, przekrój po długości i pozbaw pestek( będzie lekkostrawny-użyj małej łyżeczki żeby  wybrać miąższ) i pokrój w kawałki . Następnie paprykę,  cebulę, ogórek i pomidory zmiksuj na płynną masę. Dodaj przeciśnięty czosnek utarty z solą i łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej  godzinę.
 Grzankę pokrój w kostkę i wrzuć do talerzy z gazpacho tuż przed samym podaniem . Można też dodać świeże zioła np. oregano lub bazylię.  Pyszne orzeźwienie na talerzu :)

 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz