Gdy upały są nie do wytrzymania gotowanie to
ostatnia rzecz na jaką mam ochotę. I tak jest wystarczająco gorąco. No, ale
gdyby tak zrobić orzeźwiającą zupę bez gotowania? Jedno słowo: gazpacho.
Mmmmhhhh. Od razu lepiej :)
Składniki:
½ kg pomidorów
1 zielony ogórek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona (jeśli ma być słodsze to lepiej wybrać żółtą)
½ cebuli
2 ząbki czosnku
grzanka z bułki lub
chleba
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Paprykę pokrój w kostkę
i podsmaż na oliwie (dwukrotnie tzn.
podsmażamy raz, czekamy aż przestygnie i znowu podsmażamy-po to żeby oddała
smak). Cebulę pokrój w plastry i podsmaż na oliwie. Obierz pomidory ze skórki .
Najprostszy sposób na obranie pomidorów jest taki: ostrym nożem zrób nacięcie
„na krzyż” na wierzchu każdego pomidora, włóż pomidory do miski i zalej wrzątkiem.
Potem delikatnie zdejmij skórkę z pomidorów. Zielony ogórek obierz ze skórki,
przekrój po długości i pozbaw pestek( będzie lekkostrawny-użyj małej łyżeczki
żeby wybrać miąższ) i pokrój w kawałki .
Następnie paprykę, cebulę, ogórek i pomidory
zmiksuj na płynną masę. Dodaj przeciśnięty czosnek utarty z solą i łyżkę oliwy.
Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Grzankę pokrój w kostkę i wrzuć do talerzy z
gazpacho tuż przed samym podaniem . Można też dodać świeże zioła np. oregano
lub bazylię. Pyszne orzeźwienie na
talerzu :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz